Săptămâna Educației Deschise
- 669 просмотров
Biblioteca Științifică Medicală (BȘM) a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” a organizat în perioada 7-11 martie 2022 mai multe activităţi de promovare a resurselor informaționale de profil medical în acces deschis în cadrul Săptămânii Educației Deschise (Open Education Week).
Scopul mişcării Educația Deschisă este de a spori gradul de conștientizare privind educaţia deschisă şi oportunitățile pe care le oferă, dar și impactul acesteia asupra predării și învățării la nivel mondial.
În acest context, la 11 martie curent BȘM a organizat webinarul cu genericul „Resurse educaționale deschise în domeniul ştiințelor biomedicale”. Elena Carpovici, bibliotecar principal, formator, a menționat că participanții la atelier au fost familiarizați cu noțiunile mișcării Educația Deschisă și beneficiile acesteia în vederea sporirii și eficientizării educației la nivel mondial. În cadrul evenimentului, au fost promovate produsele create și dezvoltate de biblioteca universitară și prezentate resursele educaționale deschise din domeniul științelor biomedicale.
În acest sens a fost demonstrat conținutul Bibliotecii Electronice Didactice (BED) – https://library.usmf.md/ro/library – produs dezvoltat de BȘM în colaborare cu cadrele profesoral-didactice. Biblioteca electronică oferă acces la o colecție de peste 750 de titluri de publicaţii didactice, ghiduri, instrucțiuni de curs, prelegeri, elaborări metodice etc., ce pot fi consultate, descărcate gratuit, imprimate și utilizate în procesul de studiu sau cel de predare.
De asemenea, a fost prezentat Repozitoriul USMF „Nicolae Testemițanu” și LibUniv Catalog, produse create în cadrul proiectului TEMPUS „Servicii informaţionale moderne pentru îmbunătăţirea calităţii studiilor” (Modern Information Services for Improvement Study Quality – MISISQ).
Repozitoriul USMF „Nicolae Testemițanu” (https://repository.usmf.md/) este principalul instrument de promovare și diseminare a rezultatelor cercetărilor științifice ale membrilor comunității universitare în mediul academic global. În acest sens, au fost prezentate colecțiile de teze și rezumate ale tezelor de doctor și doctor habilitat în științe medicale, protocoale clinice naționale, materialele conferințelor și întrunirilor profesionale, arhivele revistelor naționale de profil medical și farmaceutic ș.a.
Cei 28 de participanți au fost ghidați în accesarea catalogului electronic al bibliotecii (integrat pe platforma PRIMO) (http://primo.libuniv.md/). De asemenea, a fost demonstrat catalogul partajat al bibliotecilor universitare LibUniv Catalog – ce integrează cataloagele electronice a șapte biblioteci universitare din Republica Moldova – parteneri ai proiectului MISISQ, dar şi o gamă largă de resurse informaționale externe. Participanții și-au dezvoltat competențe de căutare și regăsire a informațiilor relevante și au apreciat posibilitatea navigării concomitente în multitudinea de resurse informaționale.
La capitolul resurse educaționale deschise din domeniul științelor biomedicale au fost prezentate principalele instrumente: manuale și materiale didactice oferite de Open Textbook Library, NCBI Bookshelf, IntechOpen ș.a.; resurse multimedia și interactive dezvoltate de Institutul Național de Științe Medicale Generale, Doctors Without Borders, Global Health Media și Medline Plus; bibliotecile de imagini Public Health Image Library produs de Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) al SUA, și Anatomia Collection – o colecție impunătoare de peste 4500 de imagini și ilustrații create în perioada anilor 1522-1867, conservată și digitalizată de Biblioteca de Cărți Rare Thomas Fisher a Universității din Toronto. Au fost demonstrate și resursele oferite de platformele și cursurile educaționale deschise cum ar fi: Digital Commons Network, MERLOT Health Sciences Portal, Tree of Life web project, edX-Medicine Courses, Future Learn ș.a.
Săptămâna Educației Deschise este o inițiativă a Asociaţiei Mondiale Open Education Consortium.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii