Peste 1000 de tineri specialiști în domeniul sănătății și-au asumat, prin legământ, să exercite profesia cu demnitate, devotament și responsabilitate
- vizualizări: 813
Absolvenții Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova – Promoția 2024 – au depus Jurământul Medicului și Farmacistului în limbile română și engleză. În anul curent au absolvit Universitatea 1025 de specialiști, care au promis solemn să-și exercite profesiunea cu onoare și conștiință, și să considere sănătatea pacienţilor o prioritate.
La ceremonie au participat invitații de onoare: președinta Republicii Moldova Maia Sandu, ministra sănătății Ala Nemerenco, ministrul educației și cercetării Dan Perciun, care au adresat mesaje de felicitare tinerilor specialiști și profesorilor Universității.
În premieră, evenimentul a avut loc pe data de 12 iunie, la Arena Chișinău, și a fost inaugurat prin ceremonialul drapelelor țărilor de origine ale absolvenților din Promoția 2024 – tineri care au preferat să studieze medicina în Republica Moldova, la USMF „Nicolae Testemițanu”.
„Astăzi…, vă angajați să aveți grijă de sănătatea și bunăstarea unei întregi societăți, care-și pune în voi speranțele de sănătate fizică și morală. Iar în calea voastră spre realizare să nu uitați să fiți recunoscători profesorilor, decanilor, prodecanilor, părinților și familiilor voastre, care v-au susţinut mereu, contribuind la realizarea visului vostru de a deveni medici și farmaciști, specialiști în domeniul sănătății”, a punctat rectorul Emil Ceban, în deschiderea festivității.
Președinta Maia Sandu a exprimat aprecierea pentru personalul didactic al USMF „Nicolae Testemițanu”, unde absolvenții de azi au învățat după programe de studii acreditate de Federația Mondială pentru Educație Medicală și unde mulți dintre ei vor reveni pentru specializări și consultații, pe parcursul carierei. „Profesorii care v-au predat, v-au împărtășit din experiența lor și merită recunoștința și aprecierea noastră. Veți continua să vă perfecționați continuu, deoarece științele medicale evoluează rapid. Abordarea științifică în medicină salvează vieți, iar în profesia pe care ați ales-o, învățarea nu se termină niciodată, indiferent de specialitate”, a accentuat șefa statului.
Președinta țării a invitat tinerii specialiști să rămână să profeseze acasă, în Republica Moldova, deoarece autoritățile întreprind măsuri pentru creșterea capacității instituțiilor medicale de a răspunde provocărilor din sănătate în circumstanțele actuale. „Astăzi Moldova face eforturi mari pentru a avansa rapid pe calea aderării la Uniunea Europeană. În Moldova Europeană, fiecare cetățean va beneficia de servicii de sănătate de calitate, iar medicii vor avea condiții bune de muncă. Vă doresc – îmi doresc – să trăim, în curând, într-o Moldovă Europeană. Așa încât voi, viitorii, dar și actualii doctori, să salvați vieți aici, acasă, pentru că în Moldova sunt condiții de muncă la fel de bune ca oriunde în Europa”, a declarat Maia Sandu.
Conform tradiției Universității, a urmat ritualul de depunere a Jurământului de către absolvenți, de transmitere a făcliei cunoștințelor – simbol al cutezanței și cunoașterii, ce menține în sine flacăra dorinței de a cunoaște, de a crea, de a căuta și a găsi, și care reprezintă sloganul Arzând, luminez altora!, depuneri de flori la bustul lui Nicolae Testemițanu și ultimul sunet de clopoțel.
În numele Senatului și a întregii comunități universitare, rectorul Ceban a felicitat cordial absolvenții cu prilejul absolvirii Universității şi cu lansarea în profesie, urându-le pace, bunăstare, încredere în forțele proprii, determinare în realizarea tuturor proiectelor de viitor și succese în cariera profesională.
„Dragi tineri colegi, de astăzi, Dumneavoastră deveniți membri ai comunității medicale din Republica Moldova și din țările voastre de origine. Avem toată convingerea că cunoștințele obținute la universitatea noastră vă vor permite să vă integrați cu succes în sistemul medical european... Să știți că uşile Almei Mater vor rămâne întotdeauna deschise, deoarece ați finalizat cu succes doar prima etapă de însușire a profesiei. Vă îndemnăm să rămâneți aici, acasă, să puneți umărul la dezvoltarea sistemului național de sănătate și, împreună, să construim Moldova Europeană. La toamnă Vă așteptăm cu drag la Universitate, pentru a vă continua studiile în rezidențiat, sau masterat, fiindcă profesiile medicale, de care depinde viața și sănătatea oamenilor, necesită o educație profesională continuă pe parcursul întregii vieți”, a conchis rectorul.
Ministra sănătății Ala Nemerenco a mulțumit absolvenților că au ales una dintre cele mai dificile, dar deosebite și necesare profesii pentru societate – cea de a salva vieți omenești. Oficiala a subliniat faptul că, prin rostirea Jurământului, tinerii specialiști și-au asumat angajamentul de a respecta principiile etice ale profesiei și de „a oferi cea mai bună îngrijire pacienților, cu empatie, dedicație și perseverență. Ați ales cea mai nobilă dintre meserii, care necesită mult profesionalism, dăruire, umanitate, responsabilitate și sacrificiu. Dragi absolvenți, vă doresc succese în rezidențiat și vă așteptăm cu drag în sistemul de sănătate, pentru a construi împreună un viitor european aici, acasă”.
Potrivit ministrului educației și cercetării Dan Perciun, la medicină au mers întotdeauna cei mai buni: „Felicitări USMF pentru faptul că reușește, an de an, să atragă cei mai buni absolvenți ai sistemului educațional. Să știți că 70% dintre toți absolvenții de BAC cu note de 9 și 10 aleg să vină la USMF. Acesta este testamentul calității studiilor la această universitate și a reputației... Dragi absolvenți, vă încurajez să iubiți oamenii, indiferent de statutul lor social. Ei se vor afla în fața voastră în cel mai vulnerabil moment din viața lor, cu așteptări enorme, iar voi în acel moment dețineți o superputere. Folosiți-o responsabil, cu multă dragoste și cu multă empatie față de ei. Indiferent de circumstanțele prin care treceți, niciodată să nu uitați de jurământul pe care l-ați depus”.
Felicitări tinerilor absolvenți au adresat și decanii facultăților, care au evidențiat realizările lor și faptul că sunt bine pregătiți pentru a contribui la menținerea sănătății și asigurarea bunăstării societății. Ei și-au îndemnat discipolii să se ghideze de valorile fundamentale: adevărul, bunătatea, empatia și dragostea pentru oameni…
Cu flori și mesaje de gratitudine pentru profesori, părinți și colegi, au venit câțiva dintre cei mai buni absolvenți ai Universității: Pavel Cepraga, Daniela Ciobanu, Abu Leheya Omar, Arafat Majda, Cai Zehua și Dorin Boguș, care s-au angajat să fie ambasadori ai USMF „Nicolae Testemițanu” și s-o onoreze, prin faptele lor. Aceștia au mulțumit Almei Mater pentru că le-a deschis porțile cunoașterii, contribuind la descoperirea și creșterea potențialului lor, precum și rectorului, decanilor și cadrelor didactice, care au susținut cu devotament dezvoltarea lor academică și profesională, i-au modelat și le-au insuflat valorile fundamentale ale profesiei, și de la care au învățat că medicina este o artă a sufletului, unde compasiunea și etica sunt la fel de importante ca știința.
Promoția 2024 a USMF „Nicolae Testemițanu” este reprezentată de 604 absolvenți autohtoni și 421 de absolvenți originari din 13 țări. Din numărul total, au finalizat programele de studii integrate: Medicină – 746, Stomatologie – 152, Farmacie – 78 și Medicină preventivă – 7; și programele de licență: Sănătate publică – 14, Asistență medicală generală – 11, Optometrie – 10 și Tehnologie radiologică – 7 tineri. Alte 30 de persoane au finalizat studiile de master la programele: Nutriție umană – 16, Sănătate mintală publică – 11 și Optometrie clinică – 3 persoane.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii