Mariana Ulinici: „Tot ce realizez este pentru a aduce un aport în dezvoltarea științei din Republica Moldova”
- vizualizări: 1381
Mariana Ulinici activează în calitate de asistent universitar la Disciplina de microbiologie, Departamentul Medicină Preventivă a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, studentă-doctorand la Școala Doctorală în domeniul Științe Medicale, câștigătoare a bursei doctorale „Arturo Falaschi” la Centrul Internațional de Inginerie Genetică și Biotehnologie din Trieste (Italia), și deținătoarea Bursei de Excelenţă a Guvernului Republicii Moldova pentru anul 2022. Este prima studentă-doctorand a Universității și, deocamdată, unicul cetățean moldovean care a obținut o bursă de cercetare la ICGEB. Cercetătoarea a realizat un volum substanțial de cercetări timp de cinci luni în laboratoarele centrului. Recent, tânăra a revenit în țară și ne-a împărtășit din experiența sa inedită trăită în Italia.
– Stimată Doamnă Ulinici, cum ați reușit să efectuați cercetări științifice în unul dintre laboratoarele ICGEB?
– Odată cu declanșarea pandemiei COVID-19 la nivel mondial, profesorul Alessandro Marcello, liderul grupului de cercetători din cadrul Laboratorului de Virusologie Moleculară al ICGEB din Trieste, în premieră, a reușit să secvențieze virusul SARS-CoV-2 în nordul Italiei. Profesorul Marcello a fost invitat la universitatea noastră în calitate de lector la un workshop la care a prezentat activitățile curente de cercetare ale ICGEB în contextul pandemiei, dar și expertiza și instrumentele dezvoltate de laboratoarele centrului accesibile și pentru cercetătorii din Republica Moldova. Am fost tentată de o eventuală colaborare cu savantul italian. În iunie 2020, Regiunea Autonomă Friuli-Venezia Giulia (Italia) a lansat apelul de aplicare pentru proiecte de cercetare. Respectiv, Departamentul Cercetare al USMF „Nicolae Testemițanu” a format o echipă care a elaborat, în parteneriat cu ICGEB, o propunere de proiect ce viza îmbunătățirea capacității de supraveghere a COVID-19, iar ulterior și a altor virusuri. În decembrie 2020, am primit răspuns că proiectul a fost aprobat.
În aceeași vară am avut ideea să aplic la o bursă de cercetare de tip doctoral. De regulă, call-urile pentru burse ICGEB apar în lunile septembrie și martie. Ținând cont că la acel moment proiectul universitar ce viza COVID-19 era deja înaintat la Regiunea Autonomă Friuli-Venezia Giulia, iar la nivel național exista un protocol ce prevedea utilizarea plasmei convalescente în scop de tratament al pacienților gravi, mă gândeam ca viitorul proiect să fie unul strategic pentru țară și util pentru Universitate. Astfel, am elaborat un proiect ce viza studierea capacității de neutralizare a plasmei convalescente, deoarece la acel moment nu se cunoștea suficient despre anticorpii neutralizanți în COVID-19. Începutul anului 2021 mi-a adus vestea că proiectul meu a fost clasat în topul celor mai bune 10 proiecte înaintate și că mi-a fost oferită bursa de cercetare „Arturo Falaschi” în cadrul Laboratorului de Virusologie Moleculară al ICGEB.
– Cum ați primit noutatea și care au fost primii pași?
– Desigur, la început eram un pic debusolată, deoarece urma să plec la mii de kilometri, lăsând acasă un copil cu vârstă de grădiniță, care, la scurt timp, urma să meargă în clasa I. A fost o perioadă cu multe sarcini, pe care trebuia să le realizez. Cu toate acestea, determinarea mea de a-mi concentra eforturile și cunoștințele strategice asupra combaterii pandemiei era acerbă.
Odată cu inițierea procesului de vaccinare în Republica Moldova ne-am decis să extindem acest proiect în unul doctoral, în care am inclus mai multe obiective ce vizează SARS-CoV-2, inclusiv studii despre persoane vaccinate. Și de aici am inițiat procedura de includere a subiecților în cercetare, semnarea acordului de informare a acestora, obținerea permisului de export al probelor biologice și trimiterea eșantioanelor la Trieste, adică planificarea tuturor activităților ce urmau să înceapă în luna iunie 2021. În decurs de două luni am reușit să facem rost de 300 de probe biologice, să le prelevăm și să le conservăm.
– Cum ați reușit să colectați necesarul pentru cercetare?
– Evident, am avut noroc de mentori profesioniști, în special de profesorul Mihail Todiraș, care posedă cunoștințe temeinice în aria cercetării. Dumnealui m-a ghidat perfect, lucrând cot la cot cu mine la identificarea subiecților cercetării, împreună am bătut la multe uși, unele s-au deschis, altele mai puțin. Munca în echipă ne-a ajutat să realizăm cu succes obiectivele propuse. De asemenea, profesorul Marcello a fost foarte receptiv, explicându-mi anumite lucruri ce îmi erau mai puțin familiare la acel moment.
– Odată ajunsă în Italia, într-un mediu nou, cu oameni diferiți, cum ați reușit să vă integrați?
– A fost o perioadă de adaptare destul de complicată, însă optimismul m-a ajutat să-mi mențin scopul măreț pentru care venisem.
În primele două săptămâni am făcut cunoștință cu personalul Laboratorului și al Centrului – oameni excepționali, care m-au ajutat să mă integrez mai ușor. Totuși, aflându-mă într-o țară străină, m-am confruntat cu diverse situații cum ar fi: închirierea unui apartament, utilizarea cardului bancar emis de Republica Moldova, și altele… A fost o perioadă în care eram într-o tensiune continuă, dar acesta a fost doar începutul aventurii mele (râde).
– La ce vă referiți atunci când spuneți „aventură”?
– În laborator am început să învăț tehnici noi de cercetare, să elaborez propriile metode de diagnostic pe care urma să le implementez în cercetarea mea. Am avut o perioadă anevoioasă, deoarece experimentele nu au funcționat în totalitate. Mă apropiam de sfârșitul lunii august, urma să revin acasă, însă rezultatele nu erau concludente.
– Ce v-a motivat să continuați cercetarea, în pofida faptului că nu ați reușit să obțineți rezultatele scontate?
– Viața are înțeles numai atunci când lupți, respectiv, triumful sau înfrângerea erau în mâinile mele, trebuia doar să aleg… Pentru continuarea cercetării în laborator, aveam nevoie de anumite consumabile. Cunoscându-l pe profesorul Miroslav Petrovec, directorul Institutului de Microbiologie și Imunologie din Slovenia, l-am rugat dacă ar putea să mă ajute la procurarea anumitor consumabile și reagenți necesari pentru experimentele mele. Dumnealui a fost foarte receptiv. Având în vedere că instituția pe care o conduce este cu profil diagnostic, a reușit să facă rost de aceste consumabile mult mai ușor.
Trebuie să recunosc că, după experiența primelor trei luni la ICGEB, mentorul meu avea unele rezerve privind obținerea rezultatelor în termeni restrânși. Dar anume acest fapt m-a ambiționat să muncesc și mai mult pentru a obține rezultatele așteptate.
– În acest proiect, ce considerați că ați realizat inedit pentru sistemul de sănătate din Republica Moldova?
– Faptul că am învățat cum se produce un virus chimeric pe care îl poți utiliza ulterior în experimente de laborator este o mare realizare pentru un tânăr cercetător. Am elaborat și testat două protocoale concomitent, pentru a studia răspunsul imun protector. Desigur, mi-am asumat să lucrez de zece ori mai mult decât înainte, dar scopul meu era să învăț o altă metodă, să elaborez un protocol de diagnostic nou și toate acestea pentru a-mi aduce contribuția la fortificarea domeniului de cercetare și inovare în Republica Moldova. Acest studiu va contribui la fortificarea capacităților de diagnostic a bolilor infecțioase în situații de criză, precum și la soluționarea problemelor metodologice ce apar în laboratoarele de testare clinică. În cele două luni am reușit să-mi ating obiectivul propus, reușind să testez absolut toate probele prin metodele noi elaborate la ICGEB. Eram deja independentă, cunoscând patru metode noi de diagnostic și obținând rezultate, care, potrivit colegilor de la Trieste, unii oameni le obțin în cinci ani, dar tu le-ai obținut în două luni.
La sfârșitul stagiului, mentorul meu mi-a spus că dacă îmi voi deschide un laborator la Chișinău, vine să lucreze cu mine… probabil aceasta este cea mai mare apreciere pe care o poate obține un tânăr cercetător.
– Aflându-vă o perioadă de cinci luni în Italia, ce impresie v-a lăsat activitatea în general?
– Realizarea unei cercetări într-un laborator internațional ce dispune de o bază tehnico-materială bine dotată, resurse financiare și personal calificat este și unul dintre obiectivele Strategiei de fortificare a domeniului Cercetare și Inovare în USMF „Nicolae Testemițanu”. Experiența la ICGEB mi-a oferit oportunități de însușire a metodelor noi de cercetare, pe care aș putea să le implementez și în Republica Moldova și să-mi îmbunătățesc abilitățile practice. Totodată, grație acestei burse de cercetare a fost extinsă și colaborarea Universității cu experți externi, mai ales că în cadrul Institutului Național de Cercetare în Medicină și Sănătate ne dorim instituirea unui Laborator de Microbiologie, care va cuprinde toate domeniile microbiologiei medicale.
– Vă doriți continuarea colaborării cu ICGEB?
– Desigur, îmi doresc continuarea colaborării cu ICGEB pentru că aspir să învăț și mai mult din ceea ce poate oferi acest centru. Dezvoltând un parteneriat durabil cu această instituție, ne-ar permite extinderea ariilor de cercetare în Universitate, astfel încât să producem rezultate de calitate și cu impact la nivel internațional.
Este și o continuitate a aspirațiilor academicianului Stanislav Groppa vizavi de perspectivele cercetării la Universitate și mă bucur să fac parte din echipa dumnealui și să contribui la fortificarea domeniului cercetării la USMF „Nicolae Testemițanu”. Proiectul pe care l-am început are finalitate frumoasă, iar noi am înregistrat rezultate remarcabile datorită cunoștințelor acumulate la Universitate. Eu am crescut în această instituție și am reprezentat-o cu mândrie peste hotare.
– Considerați cercetarea doctorală, asupra căreia lucrați, ca fiind o inovație pentru învățământul superior medical din Republica Moldova?
– Îmi doresc să contribui la îmbunătățirea și diversificarea programelor de rezidențiat și a celor de educație medicală continuă la specialitatea Microbiologie, în special în domeniul virusologiei moleculare. Aceasta va duce și la sporirea capacității și calității serviciilor oferite în programele de prevenire, diagnosticare, monitorizare și control a bolilor infecțioase în țara noastră, precum și la crearea premiselor pentru luarea de către autorități a deciziilor bazate pe dovezi în acest domeniu. Tot ce realizez este pentru a aduce un aport în dezvoltarea științei din Republica Moldova.
– Vă mulțumim pentru interviu și Vă dorim succese în continuare în activitatea de cercetare.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii