Consultația Contraceptivă Virtuală prin educație la distanță
- vizualizări: 210
În perioada 15-16 martie 2018 a fost organizat un atelier de lucru privind instruirea on-line în domeniul planificării familiale cu genericul Consultația Contraceptivă Virtuală (ViC). Atelierul a fost organizat cu suportul Fondul Naţiunilor Unite pentru Populaţie (UNFPA) și al Institutului Est European de Sănătate a Reproducerii (IEESR).
În deschiderea evenimentului, Rita Columbia, reprezentantul UNFPA în Moldova, a vorbit despre importanța planificării familiei și a activităților de asigurare cu contraceptive a populației feminine din țara noastră, precum și despre rolul și importanța acestui curs, care va permite diversificarea opțiunilor educaționale în domeniul respectiv și atragerea mai multor studenți, rezidenți și tineri specialiști ca să-l urmeze și să obțină certificate. „Sănătatea femeilor este o direcție de activitate prioritară a UNFPA în Republica Moldova, iar activitățile programului ViC vor spori gradul de securitate și vor crește calitatea asistenței medicale acordate acestora”, a menționat experta.
Potrivit profesorului universitar Olga Cernețchi, prorector pentru asigurarea calității și integrării în învățământ, planificarea familiei este obiect de studiu la USMF „Nicolae Testemițanu”, cu predare la catedrele de profil și la Catedra de medicină de familie, iar metodele de instruire sunt tradiționale, sub formă de prelegeri, lecții practice, seminare. „Prin implementarea acestui curs, cu suportul UNFPA beneficiem de o formă nouă de instruire - educația la distanță, care deja s-a dovedit a fi foarte utilă în alte țări europene. Grație IEESR, avem acces gratuit la acest curs, astfel vom putea instrui studenții, rezidenții și medicii de la perfecționare în trei limbi: română, rusă și engleză, ceea ce corespunde cu politicile lingvistice ale Universității”, a declarat prorectorul Cernețchi.
Moderatorul workshopului, profesorul Mihai Horga, a prezentat platforma de învățare la distanță în domeniul planificării familiale ViC. Potrivit Virginiei Șalaru, asistent universitar la Catedra de medicină de familie, atelierul a avut menirea de a familiariza cadrele didactice cu platforma de instruire ViC, precum și includerea acesteia în programul de studii.
Pe parcursul evenimentului a fost pusă în discuție și integrarea durabilă a conceptului ViC în învățământul preuniversitar, postuniversitar și în educația medicală continuă. Totodată, a fost desemnată echipa de țară ViC, din care fac parte reprezentanți ai catedrelor de Obstetrică și ginecologie nr. 1 și nr. 2, ai Catedrei de medicină de familie și un reprezentant al Departamentului Tehnologia Informației și Comunicațiilor ale Universității.
În calitate de partener de proiect, USMF „Nicolae Testemițanu” este responsabilă de implementarea protocoalelor clinice standardizate privind planificarea familială pentru medicii de familie, acreditarea și integrarea platformei ViC on-line, introducerea acestui program de instruire la Catedra de medicină militară și a calamităților pentru a asigura îmbunătățirea cunoștințelor în situații excepționale, revizuirea curriculei la catedrele de Obstetrică și ginecologie, Medicină de familie, Morfopatologie, Medicina militară și a calamităților, revizuirea și aprobarea procedurilor naționale de operare standardizată în baza screeningului cervical ș.a.
La instruire au participat specialiști de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”: catedrele de Obstetrică și ginecologie nr. 1, Obstetrică și ginecologie nr. 2, Departamentul Relații Externe și Integrare Europeană, Departamentul Tehnologia Informației și Comunicațiilor şi Centrul Universitar de Simulare în Instruirea Medicală.
Consultația Contraceptivă Virtuală este un concept promovat prin învățământul la distanță, ce completează cursurile tradiționale de planificare familială și oferă flexibilitatea și avantajele învățării on-line. ViC este un pachet de învățare interactivă pentru planificarea familială, bazată pe dovezi, dezvoltat de Biroul Regional UNFPA pentru Europa de Est și Asia Centrală și IEESR. Cursul are trei componente: Învățare, Testare și Practică. ViC utilizează informații bazate pe dovezi ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), precum și alte resurse bazate evidențe pentru instruirea în planificarea familială, elaborate de USAID și UNFPA. ViC este destinat furnizorilor de planificare familială (medici din asistența medicală primară, obstetricieni și ginecologi) care interacționează cu clienți de planificare familială.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii