Basic Surgical Skills, ediţia a V-a
- vizualizări: 52
Un nou grup de studenţi şi rezidenţi din anii II-VI ai Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie “Nicolae Testemiţanu” participă, în perioada 25-28 februarie curent, la cursul de dezvoltare a abilităţilor de manevrare a instrumentarului chirurgical de bază. Instruirea are loc în cadrul proiectului „Basic Surgical Skills”, ediţia a V-a, lansat și implementat de Catedra de anatomie topografică şi chirurgie operatorie şi Asociaţia Studenţilor şi Rezidenţilor în Medicină. Proiectul are drept scop îmbunătăţirea abilităţilor de manevrare chirurgicală ale mediciniştilor, începând cu cele mai simple manopere şi finalizând, treptat, cu cele complexe.
Serghei Suman, conferenţiar universitar la Catedra de anatomie topografică şi chirurgie operatorie, prodecan Facultatea de Medicină nr. 1, a menţionat că la ediţia curentă a cursului participă 24 de studenţi şi rezidenţi de la mai multe facultăţi ai instituţiei noastre, din numărul total de 150 de solicitanți. Aceştia au fost selectaţi prin extragere aleatorie a numelor dintr-un bol de sticlă. La fiecare ediţie participă persoane noi, care nu au mai luat parte la astfel de instruiri anterior, a precizat Serghei Suman. Participanții, sub îndrumarea instructorilor, învaţă să aplice instrumentarul chirurgical (încărcare lamă, manipulare foarfecă sau pensă), efectuează noduri chirurgicale pe plăci speciale (simplu, chirurgical), realizează suturi pe picior de porc, intestine şi vase sangvine. Fiecare manoperă este efectuată repetat, până când participanţii însuşesc fiecare detaliu din proces.
Programul activităţilor, în general, este acelaşi, dar conţine şi câteva elemente noi - de această dată noutatea vizează sutura tendonului. “Diferența optică între nerv și tendon este foarte mică și, deseori, pot fi confundate, iată de ce ne-am gândit că ar trebui să implementăm anume acest aspect”, a spus Serghei Suman.
Fiecare pereche de studenți este asistată de câte un formator, care, la rândul lor, au fost beneficiari ai acestui proiect în alte ediţii. Serghei Suman a menționat că astfel de activități se organizează, încă de la începuturi la Universitatea noastră, sub formă de cercuri pentru studenți. De un an s-a stabilit un nou format - ”Basic Surgical Skills”.
Elena Varzari, studentă în anul II la Facultatea de Medicină nr. 1, a declarat că, participând la acest curs, ar vrea să înţeleagă dacă sfera chirurgiei este pentru ea, dacă se va regăsi în acest domeniu. De asemenea, studenta spune că-şi doreşte să acumuleze aici multe cunoştinţe noi.
“Particip pentru prima dată la astfel de instruiri şi sper ca, spre sfârşit, să-mi îmbunătăţesc abilităţile de manevrare a instrumentarului chirurgical”, a spus Virginia Ciobanu, studentă anul III, Medicină Generală.
Stanislav Caprovoi a declarat că a participat o singură dată la aceste cursuri, iar pe parcursul ultimelor 3 ediţii vine în calitate de formator. ”Părerea mea este că aceste instruiri sunt foarte utile, deoarece reamintesc anumite elemente învăţate anterior şi care se uită pe parcurs. Recomand tuturor”, a spus medicinistul.
La finele programului, participanţii vor primi diplome de participare.
Pentru mai multe detalii despre program accesați: http://anatop.usmf.md/home-page
[nggallery id=218]
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii