Conferința stomatologilor dedicată lui Nicolae Testemițanu
- 101 vues
Astăzi, 29 septembrie, Catedra de chirurgie oro-maxilo-facială şi implantologie orală „Arsenie Guţan” a Universității de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” din Republica Moldova a desfășurat o conferință științifică-practică națională cu participare internațională, consacrată aniversării a 90 de ani de la nașterea ilustrului savant Nicolae Testemițanu.
Conferențiarul universitar Nicolae Chele, șeful Catedrei de chirurgie oro-maxilo-facială şi implantologie orală „Arsenie Guţan”, a menționat că este o onoare pentru întreaga comunitate academică și cea medicală ca, prin hotărârea Parlamentului Republicii Moldova, la inițiativă instituției noastre și cu susținerea Ministerului Sănătății, 2017 să fie declarat Anul Nicolae Testemițanu.
La rândul său, profesorul universitar Dumitru Șcerbatiuc, dr. hab. șt. med., a amintit câteva momente frumoase din viața și activitatea savantului Nicolae Testemițanu, mărturisind că a avut marea onoare de a-l cunoaște și de a conlucra cu Domnia Sa. Profesorul l-a prezentat pe dascălul său, marele Nicolae Testemițanu, ca fiind mereu plin de viață, iscusit în toate, dăruindu-se pe sine pentru promovarea și dezvoltarea sistemului medical din țara noastră.
În altă ordine de idei, Dumitru Șcerbatiuc a prezentat și câteva informații despre intensitatea răspândirii cariei dentare la populația Republicii Moldova și a subliniat că acest fenomen este într-o creștere progresivă. Totodată, specialistul a mai vorbit despre profilaxia complicațiilor proceselor inflamatorii maxilo-faciale, cum ar fi: mediastinita, sepsis, sirustrombosus ş.a., menționând căbolnavii cu aceste maladii trebuie să fie tratați în clinicile spitalicești de chirurgie OMF.
Despre noile metode de cercetare în implantologia orală, a vorbit profesorul universitar Valentin Topalo, dr. hab. șt. med., care a menționat că au fost elaborate metode minim invazive de instalare a implantelor dentare endoosoase, şi anume prin conservarea suportului vascular, excluderea proceselor chirurgicale agresive, extras dentar cu traumă minimală, micșorarea numărului de intervenții, de reabilitare și post tratamentului.
Oaspete de onoare al evenimentului a fost profesorul universitar Rolf Ewers, șeful Clinicii universitare cranio-maxilo-faciale, chirurgie din Viena, Austria, care a împărtășit din experiența sa de peste 52 de ani de activitate în domeniu. Profesorul a vorbit despre chirurgia ortognatică şi utilizarea implantelor scurte în restabilirea pacienților edentați, a prezentat câteva complicații a unor pacienți și, respectiv, rezultatele chirurgicale obținute în final, care s-au dovedit a fi un exemplu bun pentru profesorii din cadrul Universității noastre. Părinții profesorului austriac sunt din Chișinău, iar el a ținut să cunoască locurile în care au copilărit aceștia. Pe parcursul vizitei sale în RM, oaspetele a participat și la o întrevedere cu Ion Ababii, rectorul USMF „Nicolae Testemiţanu”, în cadrul căreia a împărtășit câteva file din viața și activitatea sa.
Alte subiecte discutate în cadrul conferinței au fost: Restabilirea implanto-protetică a pacienților cu chisturi radiculare; Implantarea alternativă în deficiență osoasă a crestelor alveolare; Tehnici atipice de stabilizare a implanturilor în sinus lifting lateral; Frecvența pericoronaritei molarilor 3 inferiori în corelație cu vârsta și sexul pacienților; Chist mucozal al sinusului maxilar; Controverse în diagnostic și tratament; Flegmonul planșeului bucal, analiza literaturii și unele observații; Diagnosticul și tratamentul complex al chisturilor odontogene gigante ale maxilarilor.
[nggallery id=606]
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii